maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 16


Heipparallaa!

Niinkuin kuvista näkyy köökissä on hääritty koko päivä tukka 
sekaisin, iloisin mielin äidin vanhassa punaisessa essussa...
Taitaa meillä nuo joulun köökihommat olla aikalailla valmiina. Kotikaljaa vielä mietiskelen...
Porkkana- ja lanttulaatikot kuuluvat meidän Joulu menuun 
ja niitä tein vielä mummuloihinkin.

Piparit ja tortut leivottiin myös ja pikkuihana 8kk osallistui melkoisella riemulla! :)
Tänäpäivänä olen mietiskellyt sellaista asiaa, että kuinka erilaista on tuota 
Jouluakin laittaa kotiäidin roolissa. Se on paljon helpompaa ja stressittömämpää.
Asiat voi halutessaan tehdä spontaanisti tai suunnitellusti ja mikään ei tunnu 
ns. pakolliselta... Makuasia, mutta minusta maistuu hyvältä olla nyt kotona. ;)

Meillä on muuten jääkapin ovessa lista Joulusiivoista ja -touhuista: Siitä mitä tekee kukakin
ja minäkin päivänä. Tehdyistä töistä annan sitten lapsille jouluostoksille rahaa.
Listan takana on päivät milloin tehdään mitäkin. Tuleepahan joko
kolo kerran vuodessa läpi käytyä... 






 Jos on vielä laatikot harkinta-asteella tässä näppärät ohjeet:

Lanttulaatikko

1kg lanttuja
1 rkl suolaa keitinveteen
1 dl korrpujauhoja
2 dl kermaa
1/2 dl siirappia
2 munaa
1 tl inkivääriä
1tl paprikajauhetta
1tl muskottiphkinää
1/2 tl valkopippuria

Kuori, kuutioi ja keitä lantut pehmeiksi.
Ota keitinvetttä talteen, jos tarvitset laatikon löysentämiseen. 
Soseuta lantut, sekoita joukkoon loput aineet. Lisää tarvittaessa keitinvettä.
Laita lanttusose voideltuihin vuokiin. Kahteen pieneen tai yhteen isoon.
Painele lusikalla kuvioita, ripottele pintaan korppujauhoja ja muuan voinokare.
Paista 200asteessa reipas tunti.

******* 

Porkkanalaatikko

1kg porkkanoita
1 1/2 dl kermaa
3/4 dl mannasuurimoita
1dl keitinlientä
1 muna
1 1/2 tl suolaa
1tl muskottipähkinää
(2 rkl siirappia)
korppujauhoja pinnalle

Kuori, paloittele ja keitä porkkanat kypsiksi.
Ota keitinlientä talteen. 
Soseuta porkkanat ja lisää heti mannasuurimot kuumaan soseeseen.
Sekoita joukkoon loput aineet. Jos haluat makeaa, lisää siirappia.
Laita sose voideltuihin vuokiin, Kahteen pieneen tai yhteen isoon.
Painele lusikalla kuvioita ja ripottele pintaan korppujauhoja ja muuan voinokare.
Paista 150asteessa noin 1,5h.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti